Zichtwerk Beton

 

Architectonisch Zichtwerk Afgewerkt met Beton

 

Zichtwerk beton: De ideale oplossing in combinatie met functionaliteit

Zichtwerk beton is, zoals de naam al zegt, beton dat na realisatie in het zicht zal blijven. Hierdoor zal men andere eisen aan zichtwerk beton stellen dan aan “normaal” beton. Deze eisen zullen vooral betrekking hebben op het uiterlijk van het beton. Het uiterlijk van schoon beton wordt onder meer bepaald door het patroon van het plaatmateriaal van de contactbekisting en het centerpenpatroon en de daarbij behorende detaillering. Aan bekistingen voor schoon beton worden hoge eisen gesteld, de bekisting is bepalend voor de zuiverheid van de vorm, de strakke maatvoering en de zorgvuldigheid van details. Bij een bekisting wordt onderscheid gemaakt tussen de ondersteuningsconstructie en de contactbekisting. De ondersteuningsconstructie zorgt voor de belastingafdracht tijdens het storten en is bepalend voor de stijfheid van de bekisting en de maatnauwkeurigheid ter voorkoming van ongewenste vervormingen. Voor wandbekisting is een koppeling en verankering nodig in de vorm van centerpennen om de speciedruk te kunnen opnemen en te voorkomen dat de bekisting tijdens het storten grote vervormingen ondergaat. Voor de esthetische kwaliteit van het betonoppervlak speelt de materiaalkeuze voor de contactbekisting een belangrijke rol, het betonoppervlak is het spiegelbeeld van de bekisting. Voor grotere bouwdelen zal de bekisting altijd worden opgebouwd uit meerdere bekistingselementen. Het plaatmateriaal van bekistingen voor schoon beton is meestal van hout, betonplex, maar kan ook van staal of kunststof zijn. Bij kunststof kan gebruik gemaakt worden van vlakke platen, maar ook van structuurmatten waarmee vele denkbare reliëfpatronen te realiseren zijn. In overeenstemming met de opdrachtgever kan er gekozen worden om op het zichtwerkbeton een esthetische afwerking toe te passen:

 

  • Schuren Het betonoppervlak afschuren. Deze bewerking heeft een egaliserend en kleurverbeterend effect.
  • Schuren en spuiten/ rollen Een geschuurd betonoppervlak kan lange tijd hinderlijk stof afgeven. Het stof is te binden door het oppervlak af te spuiten met een watermengsel waaraan transparant acryl is toegevoegd. Met deze nabehandeling kan een flauwe glans bereikt worden.
  • Lasuren Na het schuren kan het betonoppervlak nog worden voorzien van een transparante coating waaraan een pigment is toegevoegd. Het typische betonuiterlijk blijft behouden, maar er ontstaat een lichte glans.
  • Afwerking centerpen- en conusgaten De afwerking van centerpen- en conusgaten zal afhangen van de expositieomstandigheden. In gevelwanden zullen de gaten worden gedicht. Afhankelijk van het type afwerking zal het patroon van de (gevulde) gaten meer of minder zichtbaar zijn. Voor de vulling kan een mortel worden gebruikt of een conus van metaal of prefab beton. Ook een kunststof of stalen dop of rozet is mogelijk.

Zichtwerkbeton: Veelzijdig en functioneel mét een prachtige uitstraling      

 

Door de veelzijdigheid van de bovengenoemde uitvoeringsmethode kunnen ontelbare combinaties van vormen afmetingen en afwerkingen gerealiseerd worden. Ook hierdoor kunnen niet alleen wanden als zichtbeton worden uitgevoerd, maar ook balken, kolommen, zuilen, sokkels en afscheidingen worden gerealiseerd worden.