Vloeren

 

Betonvloer - Betonnen Vloeren

Breedplaat vloer

De breedplaatvloer is een geprefabriceerde betonnen plaat, voorzien van onderwapening en bedoeld als onderste deel van de uiteindelijke vloer. De breedplaatvloer is in die zin een halffabrikaat en wordt in het werk op dikte gebracht met gestort beton nadat, indien gewenst, leidingen zijn aangebracht. Het productieproces van de breedplaatvloer is niet gebonden aan rechte vormen zodat ook trapeziumvormen, cirkels en ovalen mogelijk zijn. Om leidingdoorvoer achteraf te vereenvoudigen, kunnen de sparingen in de elementen van cellenbeton worden voorzien. Omdat de onderplaat van de breedplaatvloer tevens de bekisting vormt wordt tijd en geld bespaard. De montage kan snel worden uitgevoerd doordat grote oppervlakken met één handeling worden afgedekt. Bovendien hoeft er minder wapening op de bouwplaats te worden aangebracht. Het eindresultaat is een massieve, monoliete vloer met hoge brandwerendheid en zeer goede geluidswerende eigenschappen.

Kanaalplaatvloeren

Een kanaalplaatvloer is een vloerconstructie die bestaat uit prefab gewapende betonnen vloerplaten met openingen in de lengte, de zogenaamde kanalen. Door de holle kanalen zijn de vloerplaten licht in gewicht. Een kanaalplaatvloer wordt, behalve de afwerkvloer, volledig prefab op het werk geleverd. De afwerkvloer, die over de kanaalplaten wordt gestort, hoeft slechts 50 millimeter dik te zijn. In sommige gevallen komt er in plaats van een afwerkvloer een druklaag op, zodat de vloer constructief meewerkt.

Traditioneel

Traditionele betonvloeren zijn betonvloeren die op een traditionele manier worden uitgevoerd. Dit wil zeggen dat er geen gebruik wordt gemaakt van geprefabriceerde onderdelen. Er word op het werk gebruik gemaakt van een traditionele bekisting (zie betontimmerwerken) waarin wapening en indien gewenst isolatie voor het storten zal worden aangebracht. Deze vloeren worden vooral toegepast bij bedrijfs,- garage,- en keldervloeren.

Systeemvloeren

Een systeemvloer is een vloer die volgens een bepaald systeem gelegd wordt. Dit wil zeggen dat het uitvoeringssysteem uitgaat van een aantal standaardonderdelen betonbalken, polystyreen of betonplaten. Voordelen van een systeemvloer zijn:

  • Licht gewicht
  • Snel te produceren

Tegenwoordig zijn er een groot aantal systeemvloeren op de markt. Bouwbedrijf Marell kan een adviserende rol spelen bij de keuze voor het meest geschikte systeem.

Broodjesliggervloer

De combinatievloer (broodjesliggervloer) bestaat uit EPS (geëxpandeerd polystyreen), een betonlaag,  geprefabriceerde betonnen liggers, vulelementen (broodjes). De in het werk aangebrachte betonlaag en de liggers vormen samen de constructievloer. De geïsoleerde uitvoering is goed geschikt voor toepassing boven kruipruimten. Er is ook een uitvoering met vul-elementen bestaand uit lichtbeton voor toepassing boven kelders of in de verdieping. De liggers op de opleggingen worden in het werk geplaatst. Daartussenin brengt men de vulelementen aan, die ter isolatie functioneren van de vloer en als bekisting van de constructieve in het werk wordt aangebrachte druklaag.

Ribcassettevloer

Een ribbenvloer is een systeemvloer van geprefabriceerde vloerelementen die in overspanningsrichting van ribben is voorzien. Zowel de ribben als de betonnen nokken aan de uiteinden van de plaat zijn geschikt voor het opnemen van belastingen, deze belastingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van een bovengelegen (dragende) muur. Aan de onderkant worden ribbenvloeren altijd uitgeboerd met thermisch isolatiemateriaal en die worden gebruikt voor begane grondvloeren boven kruipruimten.De vloerelementen worden aan het project aangepast en vervaardigd volgens gegevens van de opdrachtgever. Vaak wordt de vloer aan het eind voorzien van een afwerklaag. In specifieke gevallen kan er, zoals bij breedplaatvloeren, ook nog een constructieve druklaag worden aangebracht. Deze variabelen worden samen door Bouwbedrijf Marell met de opdrachtgever bepaald.